Obnovený vojnový cintorín bude prístupný turistickým chodníkom

13.02.2012 Medzilaborce

Zbudská Belá/Valentovce 12. februára (TASR) - Rekonštrukcia vojnového cintorína z čias prvej svetovej vojny, ktorý sa nachádza nad obcou Zbudská Belá v okrese Medzilaborce, bude pokračovať aj v tomto roku. TASR o tom informoval Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.
Ako uviedol, členovia KVH Beskydy odštartovali obnovu spomínaného pietneho miesta vlani. \"Počas dobrovoľníckej brigády sme odstránili z plochy cintorína náletové dreviny a vyčistili okolie. Vďaka podpore Nadačného fondu Telekom a Nadácie Pontis sa v tomto roku chystáme vybudovať oplotenie celého areálu a na hroby vojakov budú osadené kríže,\" priblížil Drobňák.
Rekonštrukciou pietneho miesta sa podľa jeho slov práca dobrovoľníkov v tejto lokalite nekončí. \"V roku 2011 začal KVH Beskydy realizovať zároveň výstavbu náučného chodníka po stopách prvej svetovej vojny. Začína sa v obci Výrava a vojnový cintorín nad Zbudskou Belou bude jeho súčasťou,\" povedal Drobňák s tým, že chodník sprístupnia verejnosti po dokončení v jarných mesiacoch tohto roka. Po jeho trase bude o udalostiach prvej svetovej vojny v okolitom regióne oboznamovať turistov viacero informačných panelov.
 

Vyberte región